Η διαχείριση του πυρετού στα βρέφη
Ως πυρετός στα νεογνά και βρέφη, ορίζεται η θερμοκρασία ≥ 38⁰C. Η θερμομέτρηση είναι αξιόπιστη όταν μετριέται στη μασχάλη. Θεωρούνται αναξιόπιστες οι μετρήσεις θερμοκρασίας στο μέτωπο και στην περιοχή του αυτιού.
Διαχείριση του πυρετού στο νεογνό (μικρότερο των 28 ημερών):
Καταρχήν ψυχραιμία! Είναι πολύ βασικό οι γονείς ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι υψηλές, να διατηρούν το χώρο που βρίσκεται το μικρό νεογνό δροσερό. Πολύ συχνά καταγράφεται αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός του, απλά και μόνο επειδή ζεσταίνεται, χωρίς να είναι πραγματικά άρρωστο!
Ιογενής λοίμωξη: Είναι συχνή αιτία πυρετού σε όλες τις ηλικίες. Ο προβληματισμός με τα μικρά νεογνά είναι ότι μπορεί να συνυπάρχει ίωση με βακτηριακή λοίμωξη εξαιτίας του ανώριμου σε αυτή την ηλικία ανοσοποιητικού συστήματος. Ιοί που μπορεί να προσβάλλουν το νεογνό είναι:
- Οι Ερπητοïοί (HSV)
- Ο ιός της ανεμοβλογιάς (VZV)
- Οι εντεροïοί
- Ο ιός της γρίπης
- Κάποιοι αδενοïοί
- Ο ιός RSV
- Ο SARS-CoV-2
Ταυτόχρονα όμως με την ιογενή λοίμωξη στο μικρό νεογνό μπορεί συχνά να συνυπάρχει:
- Νεογνική σήψη (όπου το βακτήριο κυκλοφορεί στο αίμα αλλά ταυτόχρονα μπορεί να έχει επηρεάσει και άλλα ζωτικά όργανα)
- Βακτηριαιμία
- Μηνιγγίτιδα
- Ουρολοίμωξη
Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι στα αρχικά στάδια τουλάχιστον, το άρρωστο νεογνό μπορεί να μην έχει πυρετό, αλλά να είναι ληθαργικό δηλαδή να κοιμάται περισσότερο από το σύνηθες, να μην έχει διάθεση για φαγητό ή να είναι ιδιαίτερα ανήσυχο.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το μωρό θα πρέπει να εξεταστεί από παιδίατρο και οι διεθνείς οδηγίες συστήνουν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο προκειμένου να παραμείνει για παρακολούθηση και να γίνει ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος ώστε να βρεθεί ο υπεύθυνος αιτιολογικός παράγοντας.
Διαχείριση του πυρετού στο βρέφος > 28-90 ημερών
Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και πάλι οφείλει να υπάρξει εξέταση από παιδίατρο και εισαγωγή στο νοσοκομείο για έλεγχο στο αίμα δεικτών λοίμωξης, καλλιέργειας αίματος και ανάλυση ούρων για πιθανή ουρολοίμωξη. Όμως εφόσον το βρέφος είναι κλινικά καλό (ζωηρό, καλό χρώμα, διάθεση για φαγητό) και δεν απομονωθεί κυρίως μικροβιακός αιτιολογικός παράγοντας η συνέχιση της παρακολούθησης κατ’οίκον από τον παιδίατρό του είναι δυνατή.
Διαχείριση του πυρετού στο βρέφος ≥ 90 ημερών
Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η διαχείριση είναι ευκολότερη και το βρέφος μπορεί να παραμείνει εκτός Νοσοκομείου εφόσον εξεταστεί από τον παιδίατρό του και μπορεί να βρίσκεται σε στενή κλινική παρακολούθηση κατ’οίκον. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι πολύ πιθανό ο πυρετός να οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη, όμως η στενή κλινική παρακολούθηση είναι απαραίτητη, και κατά περίπτωση η λήψη καλλιέργειας ούρων, καθώς σε αυτές τις ηλικίες στατιστικά μπορεί να συνυπάρχει βρογχιολίτιδα και ουρολοίμωξη.
Ο πυρετός σε νεογνά και βρέφη είναι μια κατάσταση που χρήζει κυρίως εμπεριστατωμένης κλινικής εξέτασης και αναλόγως της κλινικής εικόνας και της ηλικίας του μωρού και περαιτέρω εργαστηριακού ελέγχου ή/και νοσηλείας. Ο παιδίατρος της κοινότητας οφείλει να βρίσκεται σε στενή επαφή με την οικογένεια και ακολουθώντας τις Διεθνείς επικαιροποιημένες οδηγίες να κατευθύνει τους γονείς με ψυχραιμία και με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας του μικρού βρέφους.