Φωτεινή Γεντίμη, Παιδοχειρουργός, Διευθύντρια Ε΄ Παιδοχειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ Παίδων
17 Ιουν 2024

Αγκυλογλωσσία

Αγκυλογλωσσία

Αγκυλογλωσσία ή βραχύς χαλινός γλώσσας ορίζεται η ύπαρξη μεμβράνης κάτω από τη γλώσσα η οποία αλλάζει την εμφάνιση και την λειτουργικότητα της γλώσσας. Έχει μειωμένο μήκος και υπολείπεται ελαστικότητας.

Εμβρυολογικά πρόκειται για μια υπολειμματική δομή λόγω έλλειψης της απόπτωσης κατά τη δημιουργία της στοματικής κοιλότητας. Έχει συχνότητα 2,8-10,7% και εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια 2,6/1

Μπορεί να είναι οικογενής ή σποραδική ανωμαλία και σε κάθε περίπτωση μπορεί να έχει γενετική βάση. Κάποιες φορές συνυπάρχει με ανωμαλίες που επηρεάζουν τη δομή της στοματικής κοιλότητας όπως χειλο ή υπερωειοσχιστία.

Οι επιπτώσεις της εξαρτώνται από την ηλικία.

Στα νεογνά και βρέφη προκαλεί δυσκολία στο θηλασμό. Ειδικότερα προκαλεί  τραυματισμό των θηλών της μητέρας, απώλεια βάρους στο νεογνό, κόπωση κατά τη διάρκεια του θηλασμού, συχνά διαλλείματα, παλινδρόμηση, κολικούς κ.α.

Στα παιδιά, δυσκολία στη λήψη στερεών τροφών αφήνοντας υπόλειμμα φαγητού στη στοματική κοιλότητα, κακή στοματική υγιεινή, σιελόρροια, παλινδρόμηση, εμέτους, διαταραχή στην άρθρωση- δυσαρθρία (ρ,λ), (t,d,n), δυσκολία στα πνευστά μουσικά όργανα.

Στους ενήλικες προκαλεί άπνοιες, ημικρανίες, κακή στοματική υγιεινή κ.α.

Η διάγνωση τίθεται οπτικά ή δια της ψηλάφησης (murphy manuever) ανάλογα με τον τύπο του χαλινού. Παρατηρείται αδυναμία έκτασης της γλώσσας πέραν του κάτω χείλους, η οποία πρέπει να είναι  τουλάχιστον 1 εκατοστό.

Μια από τις βασικές κατατάξεις που χρησιμοποιούμε για τη διάγνωση σταδιοποίηση είναι η Kotlow.

Θεραπεία

1. Παρακολούθηση

2. Διατομή ή εκτομή ή πλαστική ΒΧΓ.

Η διατομή μπορεί να γίνει με ψαλίδι ή laser ή διαθερμία με ή χωρίς τοπική αναισθησία.

Στα παιδιά άνω του έτους και ανάλογα με την ανάπτυξη γίνεται με μέθη σε χειρουργική αίθουσα.

Ο χρόνος ανάρρωσης είναι ελάχιστος.

Τα νεογνά θηλάζουν άμεσα μετά την διατομή και τα παιδιά σιτίζονται. Οι μικρές τομές επουλώνονται σε μια ημέρα ενώ οι μεγαλύτερες σε μια έως δυο ημέρες και σε δυο εβδομάδες εξαφανίζονται.

Επιπλοκές

Είναι σπάνιες αλλά έχουν περιγραφεί όπως αιμορραγία, φλεγμονή, έλκος, πόνος, κάκωση γύρω ιστών, σιελογόνων αδένων, υποτροπή, σπανιότερα δημιουργία ουλής λόγω κινητικότητας της γλώσσας.

Επανεξέταση

Γίνεται τρείς μέρες μετά την επέμβαση έως τέσσερις μήνες.

Συμπερασματικά

Ο βραχύς χαλινός γλώσσας σε νεογνά και βρέφη επηρεάζει αρνητικά το θηλασμό, όπου ανάλογα με τον τύπο και τη συμπτωματολογία του χρήζει παρακολούθησης ή διόρθωσης με τοπική αναισθησία ή άνευ.

Στα παιδιά διορθώνεται υπό μέθη και στους ενήλικες με τοπική αναισθησία.

Η επέμβαση είναι απλή και από έμπειρους χειρουργούς χωρίς επιπλοκές.

Το 50% των βραχέων χαλινών δεν χρήζουν παρέμβασης, το υπόλοιπο 50% διορθώνεται εφόσον εντάσσεται στην πρώτη και δεύτερη κλίμακα ανεξαρτήτως συμπτωμάτων.